El joc simbòlic fa referència al tipus de joc on predominen els símbols. Els objectes o joguines que utilitzem, tenen un significat afegit i d´alguna manera, es transformen per simbolitzar altres objectes que no veiem. Objectes però també ideies, situacions, històries i conductes…La realitat passa a ser imaginari…
El joc simbòlic en els nens és indispensable per el desenvolupament de les habilitats cognitives, llingüístiques, emocionals i socials. Des de ben petits els nens tenen la capacitat de simbolitzar (cap als dos anys aprox) i és per aquest motiu que el joc simbòlic esdevé una eina terapèutica privilegiada per utilitzar quan apareixen dificultats emocionals, conductuals, etc.
A partir de l´escolta del terapèuta, el seu acompanyament, el vincle terapèutic que es forja entre el profesional i el paciente, el n@n inventa històries, crea personatges i situacions imaginàries que permeten expressar els seus sentiments (desitjos, pors, motivacions), projeccions, conductes, que difícilmente podria explicar amb paraules.
En aquest sentit, la psicoteràpia ofereix un espai creatiu i protegit, una forma de llenguatge que permet prendre distància de la realitat, expressar-se sense por a equivocar-se o sentir-se jutjat, baixar les resistències i buscar alternatives (solucions) als conflictes emocionals (reals) que mitjançant el simbolisme s´han posat en joc.